DZIEŃ PIZZY W SŁONECZNEJ CHATCE

mediummediummediummediummediummediummediummediummedium

Pizzę wyróżnia to, że jest znana na całym świecie. Zajadają się nią ludzie od Europy po Stany Zjednoczone. O tej potrawie narosło wiele legend, ale także ciekawostek.

Sama jej nazwa swój początek odnajduje w słowie „picea”, co oznacza wypiekany bochen chleba. Faktycznie podkład pod dodatki składa się z mąki, wody, drożdży, odrobiny oleju, cukru, soli, innych wymyślnych składników, które są chronione w przeważającej części przez najlepsze pizzerie świata.

 Popularna Margherita pochodzi od spotkania królowej Włoch z neapolitańskim piekarzem, który kreatywnie zasygnalizował na placku barwy narodowe, nadając zupełnie nowy wymiar potrawie. Użył sera mozzarella, bazylii, pomidorów. To podstawa pod ten wybitny rodzaj pizzy.

 Około dziewięć tysięcy złotych kosztowała najdroższa na świecie pizza, zawierająca takie składniki jak złoto i inne prawie niedostępne na rynku produkty.

 Pizza posiada swój międzynarodowy dzień, wypadający na dziewiątego lutego. Ponieważ w naszym przedszkolu Nietypowe Dni obchodzimy 15 każdego miesiąca – święto pizzy wypadło  w SŁONECZNEJ CHATCE w czwartek.

Motylki upiekły dla siebie pizzerinki , a dla rodziców dużą pizzę. 

 Jeden z najlepszych pizzerów świata potrafi stworzyć pełne ciasto w mniej niż cztery minuty. Taki ktoś przydałby się w każdym lokalu gastronomicznym.

Rodzajów pizzy jest cała masa, jednak do klasyki zalicza się Margherita, Marinara, pizza serowa (formaggi). Pierwsza pizzeria powstała w Neapolu i nieprzerwanie działa do czasów współczesnych.

 Pizzę, tylko w innym formacie jedli już Grecy, czy Rzymianie, jednak dopiero import pomidorów i tworzony z nich sos nadał faktycznej klasy ciastu. Zachwycało swoim smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia.

 Podobno dla koneserów pizzy obrazą jest jej jedzenie sztućcami. Najlepiej lekko zwinąć kawałek i przytrzymać ręką w serwetce.

Komisja Europejska od 2009 chroni przepis na pizzę typowo neapolitańską.