Jadłospis

MY O DZIECI DBAMY I TAKIE DANIA POLECAMY

ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK UWAGI:
ŚRODA

24.04.2019

Mleko z płatkami miodowymi, bułeczki graham, masło, pasztet drobiowy, napar bukiet ziół (A: 1,7) Zupa pomidorowa z ryżem

Makaron z twarożkiem i masłem na słodko

Kompot owoce leśne (A: 1,7,9)

Bułki mleczne z Nutellą, herbata owocowa  (A: 1,8)
CZWARTEK

25.04.2019

 

 

 

 

Kajzerki, masło, kiełbaski na ciepło, pomidorki, twarożek  z cebulką, gruszki, herbata z cytryną (A: 1,7) Żurek śląski z jajkiem

Kasza jęczmienna, sałatka z ogórka kwaszonego i jabłka, gulasz drobiowy, Kompot wieloowocowy (A: 1,3)

Jogurt owocowy, biszkopty (A: 1,7)
PIĄTEK

26.04.2019

Mleko z owocowym musli, chleb orkiszowy jasny i ciemny, masło, pasta z makreli, jabłka, napar z melisy (A: 1,4,7) Zupa pieczarkowa z nitkami

Ziemniaki, sałata ze śmietana, jajko w sosie koperkowym

Kompot jabłkowy (A: 1,3,7,9)

Drożdżówka z twarożkiem i rodzynkami, sok ze świeżych owoców (A: 1,7)
PONIEDZIAŁEK

29.04.2019

Bułka kanapkowa, masło, serek topiony, ogórek zielony, wędlina drobiowa, pomarańcze, herbatka miętowa (A:1,7) Zupa szpinakowa z ziemniakami

Gołąbki bez mundurka z sosem pomidorowym

Kompot wieloowocowy (A: 1,3,7,9)

Koktajl bananowy, chrupki kukurydziane (A:7)
WTOREK

30.04.2019

Mleko z płatkami czekoladowymi, chleb wiejski na maślance, schab pieczony, rzodkiewki, napar z lipy (A: 1,7) Zupa kalafiorowa z kuskusem

Ziemniaki puree, surówka z kwaszonej kapusty, kotlet drobiowy

Kompot jabłkowy (A: 1,3,9)

Ciasto drożdżowe z owocami, bawarka (A:1,3,7)

Jadłospis spełnia wymagania dla danej grupy wiekowej wynikające z aktualnych norm żywienia opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia  im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła w Warszawie oraz jest zgodny z Ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 roku, a także Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

*Alergeny zostały oznaczone numerami. Wykaz alergenów znajduje się poniżej.

 


DYREKCJA PRZEDSZKOLA MIEJSKIEGO NR 2 ZASTRZEGA SOBIE PRAWO DO ZMIAN W JADŁOSPISIE

Życzymy smacznego!!!

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:

1 – zboża zawierające gluten

2 – skorupiaki i produkty pochodne

3 – jaja i produkty pochodne

4 – ryby i produkty pochodne

5 – orzeszki ziemne (arachidowe)

6 – soja i produkty pochodne

7 – mleko i produkty pochodne

8 – orzechy

9 – seler i produkty pochodne

10 – gorczyca i produkty pochodne

11 – nasiona sezamu i produkty pochodne

12 – dwutlenek siarki

13 – łubin

14 – mięczaki

 

   * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa; mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są między innymi następujące przyprawy i zioła: pieprz ziołowy, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, kurkuma, papryka słodka i ostra, lubczyk, jałowiec, melisa, mięta, cynamon, sól morska i jodowana.