Jadłospis

MY O DZIECI DBAMY I TAKIE DANIA POLECAMY

PONIEDZIAŁEK

08.07.2019

 Chleb wiejski na maślance z masłem, pasztet drobiowy i pieczony, kolorowe pomidorki koktajlowe, serek topiony, grejpfrut, herbatka rooibos (A:1,7) Zupa ogórkowa z ziemniakami, pyzy z mięsem, kompot owoce lasu (A:1,3, 7, 9) Koktajl truskawkowy, flipsy (A:7) Zamienniki do diety:

margaryna roślinna, mleko roślinne, potrawy mleczne w wersji bezmlecznej

WTOREK

09.07.2019

 Muesli orzechowe z mlekiem, chleb razowy z masłem, pasta twarogowa z makrelą, ogórki małosolne, gruszki, herbatka biła cytrusowa (A:1,7,8) Zupa pieczarkowa z makaronem, ryż , kalafior z bułką tarta, podudzie kurczaka, kompot wieloowocowy (A: 1,7,9) Rogal z masłem i miodem, kakao naturalne (A:1,7)
ŚRODA

10.07.2019

 Kanapki tradycyjne z pieczywa mieszanego z szynką, serem żółtym, sałatą, jajkiem i ogórkiem zielonym, arbuz, herbatka z aronią (A: 1,7) Zupa pomidorowa z ryżem, ziemniaki, surówka z białej kapusty, medaliony drobiowe , kompot truskawkowy (A: 1,3,7, 9) Budyń łaciaty z płatkami migdałów (A:1,7)
CZWARTEK

11.07.2019

Mleko z kuleczkami czekoladowymi, chleb jasny orkiszowy z masłem, szynka biała, młode marchewki do chrupania,  napar z kopru włoskiego (A: 1,7) Rosół z lanym ciastem, kluski śląskie, czerwona kapusta, udziec z indyka w sosie, kompot śliwkowy  (A: 1,3,9) Ciastko półfrancuskie z owocami, mleko (A:1,7)
PIĄTEK

12.07.2019

Chleb pasterski z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, serek wiejski, melon, napar z pokrzywy (A: 1,3,7)

 

Biały barszcz z jajkiem, pierogi z truskawkami i masłem, kompot z owoców jagodowych  (A: 1,3,7) Jogurt naturalny, owoce jagodowe (A:7)
DYREKCJA PRZEDSZKOLA W UZASADNIONYCH PRZYPADKACH ZASTRZEGA SOBIE PRAWO DO ZMIAN W JADŁOSPISIE

Jadłospis spełnia wymagania dla danej grupy wiekowej wynikające z aktualnych norm żywienia opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia  im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła w Warszawie oraz jest zgodny z Ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 roku, a także Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

*Alergeny zostały oznaczone numerami. Wykaz alergenów znajduje się poniżej.

 


DYREKCJA PRZEDSZKOLA MIEJSKIEGO NR 2 ZASTRZEGA SOBIE PRAWO DO ZMIAN W JADŁOSPISIE

Życzymy smacznego!!!

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:

1 – zboża zawierające gluten

2 – skorupiaki i produkty pochodne

3 – jaja i produkty pochodne

4 – ryby i produkty pochodne

5 – orzeszki ziemne (arachidowe)

6 – soja i produkty pochodne

7 – mleko i produkty pochodne

8 – orzechy

9 – seler i produkty pochodne

10 – gorczyca i produkty pochodne

11 – nasiona sezamu i produkty pochodne

12 – dwutlenek siarki

13 – łubin

14 – mięczaki

 

   * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa; mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są między innymi następujące przyprawy i zioła: pieprz ziołowy, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, kurkuma, papryka słodka i ostra, lubczyk, jałowiec, melisa, mięta, cynamon, sól morska i jodowana.