Jadłospis

MY O DZIECI DBAMY I TAKIE DANIA POLECAMY

PONIEDZIAŁEK

05.11.2018

Bułeczka jasna ziemniaczana, masło, szynka konserwowa,  pomidor, herbatka z limonką (1,7)

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową, spaghetti z sosem bolońskim,  kompot owoce lasu (1,9)

 

Koktajl mleczny na maślance z miodem i bananami (7)

Zamienniki do diety:

miękka margaryna roślinna, chuda wędlina, mleko kokosowe

WTOREK

06.11.2018

Mleko z płatkami cynamonowymi, chlebek  razowy, masło, pasta z awokado, pestki dyni, herbatka z głogu (1,7)

Krupnik, ziemniaki, sałata lodowa z sosem winegret, kurczaka a la Mc Nuggets, kompot wieloowocowy (1,3,7,10)

 

 

Drożdżówka z owocami, bawarka (1,7)

 

Zamienniki do diety: miękka  margaryna roślinna, mleko roślinne

ŚRODA

07.11.2018

Chleb jasny, wiejski na maślance, masło, filet z makreli w sosie pomidorowym, ser żółty, kolorowa papryka,  napar ziołowy z lipy  (1,4,7)

Krem z dyni z groszkiem ptysiowym, makaron świderki z gulaszem meksykańskim, kompot  wiśniowy (1,7)

 

Kisiel  morelowy  z jabłkiem

Zamienniki do diety: miękka margaryna roślinna

CZWARTEK

08.11.2018

Zupa mleczna z musli owocowym,  bułka żytnia, masło, pasztet pieczony, zielona sałata, herbatka z pigwą (1,7)

Barszcz czerwony zabielany, kasza bulgur, sałatka z ogórka kwaszonego, jabłka i cebuli, pieczeń z indyka w sosie, kompot truskawkowy  (1,7,9)

 

Ciasto jogurtowe z owocami (1,3,7)

Zamienniki do diety:

Miękka margaryna roślinna, mleko roślinne, ciasteczka owsiane, owoc

PIĄTEK

09.11.2018

Chałka maślana, masło, niskosłodzony dżem brzoskwiniowy, masło orzechowe, mleko (1,5,7)

 

Zupa koperkowa z ryżem, ziemniaki puree, surówka z kapusty kwaszonej, wątróbka drobiowa, kompot jabłkowy (9)

 

Jogurt naturalny, winogrona (7)

 

Zamienniki do diety: miękka margaryna roślinna


Jadłospis spełnia wymagania dla danej grupy wiekowej wynikające z aktualnych norm żywienia opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia  im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła w Warszawie oraz jest zgodny z Ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 roku, a także Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

*Alergeny zostały oznaczone numerami. Wykaz alergenów znajduje się poniżej.
DYREKCJA PRZEDSZKOLA MIEJSKIEGO NR 2 ZASTRZEGA SOBIE PRAWO DO ZMIAN W JADŁOSPISIE

Życzymy smacznego!!!

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:

1 – zboża zawierające gluten

2 – skorupiaki i produkty pochodne

3 – jaja i produkty pochodne

4 – ryby i produkty pochodne

5 – orzeszki ziemne (arachidowe)

6 – soja i produkty pochodne

7 – mleko i produkty pochodne

8 – orzechy

9 – seler i produkty pochodne

10 – gorczyca i produkty pochodne

11 – nasiona sezamu i produkty pochodne

12 – dwutlenek siarki

13 – łubin

14 – mięczaki

 

   * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa; mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są między innymi następujące przyprawy i zioła: pieprz ziołowy, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, kurkuma, papryka słodka i ostra, lubczyk, jałowiec, melisa, mięta, cynamon, sól morska i jodowana.