Jadłospis

MY O DZIECI DBAMY I TAKIE DANIA POLECAMY

  ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK UWAGI:
PONIEDZIAŁEK 21.10.2019 Mleko  z płatkami kukurydzianymi, bułka kanapkowa, masło, szynka gotowana, papryki mix, napar ziołowy (A:1,7,8) Zupa szpinakowa z ziemniakami, spaghetti z sosem bolońskim z warzywami (A: 1,3,9) Murzynek z owocami i napój kakaowy (A:1,3,7) Zamienniki do diety: margaryna roślinna, mleko roślinne, potrawy mleczne w wersji bezmlecznej,

zamienniki potraw

WTOREK

22.10.2019

Płatki jaglane  na  mleku, ziarnisty chleb żytni, masło, pasta twarogowa z zieloną cebulką, jabłka i gruszki, herbatka owocowa (A; 1,7) Zupa marchewkowa z jagłami, ziemniaki puree, kotlet drobiowy, surówka z buraczków

(A: 1,3,7,9)

Bagietka z nutellą i mleko , kiwi (A:1,7)
ŚRODA

23.10.2019

Zupa mleczna z kaszą bulgur, chleb orkiszowy ciemny, masło, kiełbaski piastowskie, marchewki i seler naciowy do chrupania, herbatka zielona (A:1,7) Żurek z jajkiem i ziemniakami, pierogi z serem i z owocami (A: 1,3,7)

 

Budyń czekoladowy  z orzechami, otrębami i śliwką (A:1,7)
CZWARTEK

24.10.2019

 

 

 

 

Makaron ryzowy na mleku, bułki grahamki, masło, kiełbasa wiejska krucha, sałaty mix, mandarynki, herbatka czerwona (A:1,7) Zupa z białej kapusty i pomidorów, kasza gryczana, meksykański gulasz wieprzowy, sałatka z ogórka kwaszonego, jabłka i cebuli (A: 1,9) Smoothie mleczno-owocowe i herbatniki maślane(A:1,7)
PIĄTEK

25.10.2019

Chleb słonecznikowy, masło , śledź w pomidorach, ogórek  kiszony, serek wiejski ziarnisty, winogrona, herbatka z limonką (A:1,4,7) Zupa fasolowa, ziemniaki, mizeria, pulpety rybne panierowane smażone

(A: 1,3,4,7,9)

Deser mleczny, banan (A:7)
*codziennie kompot sezonowy

Jadłospis spełnia wymagania dla danej grupy wiekowej wynikające z aktualnych norm żywienia opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia  im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła w Warszawie oraz jest zgodny z Ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 roku, a także Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

*Alergeny zostały oznaczone numerami. Wykaz alergenów znajduje się poniżej.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:

1 – zboża zawierające gluten

2 – skorupiaki i produkty pochodne

3 – jaja i produkty pochodne

4 – ryby i produkty pochodne

5 – orzeszki ziemne (arachidowe)

6 – soja i produkty pochodne

7 – mleko i produkty pochodne

8 – orzechy

9 – seler i produkty pochodne

10 – gorczyca i produkty pochodne

11 – nasiona sezamu i produkty pochodne

12 – dwutlenek siarki

13 – łubin

14 – mięczaki

 

   * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa; mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są między innymi następujące przyprawy i zioła: pieprz ziołowy, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, kurkuma, papryka słodka i ostra, lubczyk, jałowiec, melisa, mięta, cynamon, sól morska i jodowana.