Jadłospis

MY O DZIECI DBAMY I TAKIE DANIA POLECAMY

  ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK UWAGI:
PONIEDZIAŁEK

02.03.2020

Chleb na maślance, masło, jajko na twardo, cebulka zielona, pomarańcze, serek twarogowy, herbata Rooibos  (A:1,3,7) (A: 1,9)

Krem z zielonych warzyw z grzankami

Spaghetti z sosem pomidorowo-mięsnym

Bułka drożdżowa z budyniem, sok owocowy bez cukru (A:1,3,7) Zamienniki do diety: margaryna roślinna, mleko roślinne, potrawy mleczne w wersji bezmlecznej

zamienniki potraw

WTOREK

03.03.2020

Zupa mleczna: płatki jaglane na mleku  Bułki graham, masło, żółty ser, pomidor śliwkowy, gruszki, herbatka earl grey z cytryną (A: 1,7) (A: 3,9)

Kapuśniak na wędzonce z ziemniakami

Ryż paraboliczny z pieczonym kurczakiem i surówką Coleslaw

Muffinki z owocami i mleko (A:1,3,7)
ŚRODA

04.03.2020

Chleb tradycyjny pszenno-żytni, masło, serdelki, pasta z ciecierzycy, mozzarella, kiwi, napar z rumianku (A:1,7) (A: 1,3,7,9)

Zupa grysikowa z natką pietruszki

Kotlety ziemniaczane z sosem czosnkowym i bukietem warzyw

Sałatka owocowa z jogurtem naturalnym i płatkami migdałów  (A; 7)
CZWARTEK

05.03.2020

 

 

 

 

Zupa mleczna: owsianka Bułeczki wieloziarniste, masło, pieczeń rzymska, kiszony ogórek, ananas, herbatka owoce lasu  (A: 1,3,7) (A: 1,3,7)

Wiejski kociołek z fasolą, kiełbasą i boczkiem

Racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem

Koktajl na maślance z borówką amerykańską, chałka z masłem i miodem  (A: 1,7)
PIĄTEK

06.03.2020

Chleb foremkowy ze słonecznikiem, masło, twarożek z rzodkiewką, winogrona, napar z kopru włoskiego (A: 1,7)

 

(A: 1,3,4,9)

Zupa kalafiorowa z kaszą kuskus

Ziemniaki puree, surówka z kapusty kwaszonej, marchewki i jabłka, pulpety rybne z mintaja

Budyń malinowy z musem owocowym i biszkopty (A: 1,7)
* codziennie kompot jedno lub wieloskładnikowy z owoców sezonowych i/lub mrożonych

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:

*Alergeny zostały oznaczone numerami. Wykaz alergenów znajduje się poniżej.

Jadłospis spełnia wymagania dla danej grupy wiekowej wynikające z aktualnych norm żywienia opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia  im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła w Warszawie oraz jest zgodny z Ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 roku, a także Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

1 – zboża zawierające gluten

2 – skorupiaki i produkty pochodne

3 – jaja i produkty pochodne

4 – ryby i produkty pochodne

5 – orzeszki ziemne (arachidowe)

6 – soja i produkty pochodne

7 – mleko i produkty pochodne

8 – orzechy

9 – seler i produkty pochodne

10 – gorczyca i produkty pochodne

11 – nasiona sezamu i produkty pochodne

12 – dwutlenek siarki

13 – łubin

14 – mięczaki

 

   * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa; mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są między innymi następujące przyprawy i zioła: pieprz ziołowy, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, kurkuma, papryka słodka i ostra, lubczyk, jałowiec, melisa, mięta, cynamon, sól morska i jodowana.