Jadłospis

MY O DZIECI DBAMY I TAKIE DANIA POLECAMY

ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK UWAGI:
PONIEDZIAŁEK

03.09.2018

zupa mleczna z płatkami ryżowymi, kanapki z chleba razowego z masłem, polędwicą łososiową i zielonym ogórkiem, herbatka owocowa z dziką różą (alergeny: 1,7)

 

zupa kalafiorowa, makaron spaghetti z sosem pomidorowo-brokułowo-mięsnym, kompot truskawkowy (alergeny: 1,9)

 

koktajl mleczno-owocowy, chrupki chleb jaglano-kukurydziany (alergeny: 7) Zamienniki do diety:
WTOREK

04.09.2018

bułka graham z masłem i pastą rybną z makrelą wędzoną, herbatka z cytryną (1,3,4,7)

 

zupa marchewkowa z kaszą jaglaną, ziemniaki, buraczki z jabłkiem, gulasz drobiowy, kompot z owoców leśnych (1)

 

budyń waniliowy z musem gruszkowym i otrębami pszennymi (1,7) Zamienniki do diety:
ŚRODA

05.09.2018

owsianka z żurawiną, parówka z szynki 100%, chleb słonecznikowy z masłem, marchewka słupki, herbatka ziołowo-owocowa z melisy z pomarańczą (1,7)

 

zupa ogórkowa z koperkiem, risotto jarzynowo-mięsne, kompot śliwkowy (7,9)

 

makaron z twarożkiem, sok marchwiowo-jabłkowo-buraczany (1,7)

 

Zamienniki do diety:
CZWARTEK

06.09.2018

bułka pszenna z sezamem, masło, sałata masłowa, pasta drobiowa z czerwoną soczewicą, herbatka ziołowa z pokrzywy i trawy cytrynowej (1, 7,9,11)

 

zupa fasolowa z majerankiem, ziemniaki, mizeria z jogurtem, kotlety rybne, kompot jabłkowy (1,3,4,7,9)

 

ciasto jogurtowe z borówkami i kawa zbożowa z mlekiem (1,3,7)

 

Zamienniki do diety:
PIĄTEK

07.09.2018

zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi i orzechami, bułka ciemna ziarnista z masłem, pastą jajeczną ze szczypiorkiem, bawarka (1,3,7,8)

 

żurek śląski z jajem, leniwe pierogi z surówką z marchewki i jabłka, napar z mięty (1,3,7)

 

rogalik z masłem i miodem, maślanka naturalna z malinami (1,7)

 

Zamienniki do diety:
PONIEDZIAŁEK

10.09.2018

zupa mleczna z płatkami gryczanymi, kanapki z chleba orkiszowego z masłem, żółtym serem i pomidorem, herbatka z limonką (1,7)

 

zupa jarzynowa z fasolką szparagową, gołąbki bez mundurka z sosem pomidorowym , kompot gruszkowy (1,7,9)

 

budyń jaglany z musem brzoskwiniowym i siemieniem lnianym, napar z łusek kakaowych z mlekiem  (7)

 

Zamienniki do diety:
WTOREK

11.09.2018

bułka żytnia z masłem, rukolą i sałatką z tuńczyka w oliwie ze świeżą papryką i pestkami dyni, herbatka z głogu (1,4,7)

 

krupnik z kaszy pęczak, ziemniaki, marchewka z groszkiem i kotlet drobiowy z piersi kurczaka w panierce z czarnuszką, kompot z owoców leśnych  (1,3,7,9)

 

babka cytrynowa i kefir (1,3,7)

 

Zamienniki do diety:
ŚRODA

12.09.2018

kasza manna na mleku z rodzynkami, chleb wiejski na maślance z szynką konserwową i kiełkami brokuła, herbatka ziołowa lipowa z miodem (1,7)

 

krem selerowy z groszkiem ptysiowym, makaron pełnoziarnisty z gulaszem meksykańskim, kompot wiśniowy (1,9)

 

galaretka owocowa z cytrusami i bitą śmietaną (7) Zamienniki do diety:
CZWARTEK

13.09.2018

chleb wieloziarnisty z soją, masło, twarożek z rzodkiewką i zieloną cebulką, banan, mleko (1,6,7)

 

barszcz ukraiński, kasza gryczana, sałatka z ogórka kwaszonego, jabłka i cebuli, pieczeń z indyka w sosie, kompot wieloowocowy (1,7,9)

 

sałatka owocowa z awokado i płatkami migdałów Zamienniki do diety:
PIĄTEK

14.09.2018

zupa mleczna z zacierkami, bułka pszenno-żytnia z hummusem pomidorowym na sałacie rzymskiej, herbatka zielona cytrynowa (1,3,7)

 

zupa koperkowa z ryżem, ziemniaki puree, ryba po grecku, herbatka 7ziół (1,3,4,9) bułka mleczna z powidłami śliwkowymi i kakao (1,7)

 

Zamienniki do diety:


DYREKCJA PRZEDSZKOLA MIEJSKIEGO NR 2 ZASTRZEGA SOBIE PRAWO DO ZMIAN W JADŁOSPISIE

Życzymy smacznego!!!

*Alergeny zostały oznaczone numerami. Wykaz alergenów znajduje się poniżej.

 

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:

1 – zboża zawierające gluten

2 – skorupiaki i produkty pochodne

3 – jaja i produkty pochodne

4 – ryby i produkty pochodne

5 – orzeszki ziemne (arachidowe)

6 – soja i produkty pochodne

7 – mleko i produkty pochodne

8 – orzechy

9 – seler i produkty pochodne

10 – gorczyca i produkty pochodne

11 – nasiona sezamu i produkty pochodne

12 – dwutlenek siarki

13 – łubin

14 – mięczaki

 

   * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa; mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są między innymi następujące przyprawy i zioła: pieprz ziołowy, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, kurkuma, papryka słodka i ostra, lubczyk, jałowiec, melisa, mięta, cynamon, sól morska i jodowana.