Jadłospis

MY O DZIECI DBAMY I TAKIE DANIA POLECAMY

 

ŚNIADANIE

OBIAD PODWIECZOREK

UWAGI:

ŚRODA

02.01.2019

Chlebek zwykły pszenno-żytni, masło, kwaszone ogórki, żółty ser, pasztet drobiowy z pomidorami, melisa z pomarańczą (1,7)

Zupa ogórkowa z ryżem zabielana, makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym, kompot wieloowocowy (1,7,9) Kisiel truskawkowy z jabłkiem, chrupki kukurydziane

 

Zamienniki diety: margaryna roślinna, danie obiadowe mleczne w wersji bezmlecznej
CZWARTEK

03.01.2019

 

 

 

 

Płatki cynamonowe z mlekiem, chleb graham, masło, sałata lodowa, mandarynka, szynka konserwowa, herbata truskawkowa z pigwą (1,7)

Kapuśniak z kapusty kwaszonej, kasza jęczmienna, marchewka tarta z jabłkiem, gulasz wieprzowy, kompot owoce lasu (1,9)

 

Drożdżówka z serem, sok buraczkowy bez cukru (1,7)

Zamienniki diety: margaryna roślinna, mleko roślinne, drożdżówka z makiem

PIĄTEK

04.01.2019

Bułeczki pszenne z pestkami dyni, masło, filet śledziowy w pomidorach, jajko na twardo, szczypiorek, serek śmietankowy Almette, herbata z cytryną (1,3,4,7)

Żurek śląski z jajkiem i ziemniakami, pierogi z truskawkami i z masłem, kompot jabłkowy (1,3,7)

 

Koktajl na maślance ze świeżymi bananami,  biszkopty (1,7)

Zamienniki diety: margaryna roślinna, mleko roślinne, danie obiadowe mleczne w wersji bezmlecznej

PONIEDZIAŁEK

07.01.2019

Bułka kanapkowa, masło, ogórek zielony, pomarańcze, szynka  z piersi kurczaka, herbata z czarną porzeczką (1,7)

Zupa pieczarkowa z ziemniakami zabielana, potrawka z kurczaka z ryżem, kompot truskawkowy (1,7,9)

 

Deser owocowy Hey (7)

Zamienniki diety: margaryna roślinna, danie obiadowe mleczne w wersji bezmlecznej, galaretka owocowa

WTOREK

08.01.2019

Płatki kukurydziane na mleku z płatkami migdałów, bułeczki żytnie, masło, mix papryk, jabłko, tuńczyk w oliwie, serek topiony, napar z mięty (1,4,7)

Rosół z makaronem, ziemniaki, sałatka z buraczków, mięso od szynki w sosie własnym, kompot owoce lasu (1,3,9) Budyń łaciaty z tartą czekoladą deserową i wiórkami kokosowymi (1,7)

Zamienniki diety: margaryna roślinna, mleko roślinne

ŚRODA

09.01.2019

Bułki ziemniaczane, masło, parówki na gorąco, ketchup, mozzarella kuleczki, winogrona, herbatka z limonką  (1,7)

Zupa grochowa z ziemniakami, łazanki z białą kapustą, boczkiem i kurczakiem, kompot jabłkowy (1,9)

 

Danonki, chałka z masłem i miodem (1,7)

Zamienniki diety: margaryna roślinna, galaretka owocowa

CZWARTEK

10.01.2019

Ryżanka  z żurawiną, chleb jasny słonecznikowy, masło, kiełbasa sucha, kalarepka do chrupania, herbatka z aronii (1,7)

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową, kluseczki śląskie z gulaszem roladowym, kompot wiśniowy (1,3,9,10)

 

Ptysie z bitą śmietaną, sok gruszkowy bez cukru (1,3,7)

Zamienniki diety: margaryna roślinna, mleko roślinne, ptysie bez nadzienia

PIĄTEK

11.01.2019

Chleb wiejski na maślance, masło, biała rzepa, twarożek z rodzynkami, masło orzechowe, gruszka, napar 7 ziół  (1,5,7)

Biały barszcz z jajkiem, puree ziemniaczane, surówka z kiszonej kapusty, paluszki rybne, kompot wieloowocowy (1,3,4,7)

 

Wafle ryżowe, jogurt owocowy (7)

Zamienniki diety: margaryna roślinna, mleko roślinne, danie obiadowe mleczne w wersji bezmlecznej, deser sojowy

Jadłospis spełnia wymagania dla danej grupy wiekowej wynikające z aktualnych norm żywienia opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia  im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła w Warszawie oraz jest zgodny z Ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 roku, a także Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

*Alergeny zostały oznaczone numerami. Wykaz alergenów znajduje się poniżej.
DYREKCJA PRZEDSZKOLA MIEJSKIEGO NR 2 ZASTRZEGA SOBIE PRAWO DO ZMIAN W JADŁOSPISIE

Życzymy smacznego!!!

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:

1 – zboża zawierające gluten

2 – skorupiaki i produkty pochodne

3 – jaja i produkty pochodne

4 – ryby i produkty pochodne

5 – orzeszki ziemne (arachidowe)

6 – soja i produkty pochodne

7 – mleko i produkty pochodne

8 – orzechy

9 – seler i produkty pochodne

10 – gorczyca i produkty pochodne

11 – nasiona sezamu i produkty pochodne

12 – dwutlenek siarki

13 – łubin

14 – mięczaki

 

   * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa; mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są między innymi następujące przyprawy i zioła: pieprz ziołowy, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, kurkuma, papryka słodka i ostra, lubczyk, jałowiec, melisa, mięta, cynamon, sól morska i jodowana.