Jadłospis

MY O DZIECI DBAMY I TAKIE DANIA POLECAMY

 

ŚNIADANIE

OBIAD PODWIECZOREK

UWAGI:

PIĄTEK

08.03.2019

bułka jasna pszenno-żytnia, masło, filet śledziowy w sosie pomidorowym, mix sałat, ser kozi, jabłka, herbatka z cytryną (1,4,7)

 

zupa grochowa, ziemniaki puree, surówka z kwaszonej kapusty , wątróbka drobiowa, kompot wieloowocowy (1,3,4,7,9)

 

Jogurt naturalny, pierniczki różne (1,7)

 

PONIEDZIAŁEK

11.03.2019

Chlebek zwykły pszenno – żytni, masło, żółty ser Gouda, pleśniowy camembert, pasztet drobiowy, pesto roso, pomidor rzymski, gruszka, herbatka owocowa Twój Ogród (A: 1,7)

(A: 1,7,9)

Zupa pomidorowa z ryżem i makaron łazanki z wędlinami i kapustą, kompot owoce lasu

Serek Danio, lemoniada domowa (A:7)

Zamienniki diety:

Mleko roślinne, margaryny roślinne, dania obiadowe w wersji bezmlecznej

WTOREK

12.03.2019

Płatki orzechowe z mlekiem, bułeczka graham, masło, polędwica sopocka, zielony ogórek, jabłko, napar z kopru włoskiego (A: 1,7,8)

(A: 1,7,9)

Zupa grysikowa z natką pietruszki i puree ziemniaczane, surówka coleslaw, pieczone udko kurczaka, kompot jabłkowy

Drożdżówka z budyniem, sok marchwiowy bez cukru (A:1,7)

 
ŚRODA

13.03.2019

Bułka kanapkowa, masło, parówka, rzodkiewki, grejpfrut czerwony, herbata z aronii  (A:1,7)

(A: 1,7,9)

Zupa meksykańska, risotto jarskie z sosem beszamelowym, kompot wieloowocowy

Budyń czekoladowy, chrupki chlebek jaglano-kukurydziany (A:7)

 

 
CZWARTEK

14.03.2019

 

 

 

 

Ryżanka z żurawiną, winogrona bezpestkowe, bułeczki pszenne z pestkami dyni, masło, salami, papryka czerwona, melon żółty, herbatka Rooiboos (A: 1,7,

(A: 1,7,9)

Zupa pieczarkowa z makaronem sprężynki

Kasza jęczmienna, surówka z tartej marchewki i jabłek, gulasz wieprzowy , kompot śliwkowy

Baton zbożowy Nestle, pomarańcza (A:1,8)

 

 
PIĄTEK

15.03.2019

Rogalik maślany, masło, dżemy: jagoda, wiśnia, brzoskwinia , kiwi, kawa inka z mlekiem (A:1,7)

(A: 1,3,4,9)

Kapuśniak z ziemniakami na wędzonce, ziemniaki puree, kolorowa fasolka z wody, kotlet rybny panierowany smażony, kompot truskawkowy

Kefir owocowy,  biszkopty (A:1,7)

*Alergeny zostały oznaczone numerami. Wykaz alergenów znajduje się poniżej.

Jadłospis spełnia wymagania dla danej grupy wiekowej wynikające z aktualnych norm żywienia opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia  im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła w Warszawie oraz jest zgodny z Ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 roku, a także Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.


DYREKCJA PRZEDSZKOLA MIEJSKIEGO NR 2 ZASTRZEGA SOBIE PRAWO DO ZMIAN W JADŁOSPISIE

Życzymy smacznego!!!

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:

1 – zboża zawierające gluten

2 – skorupiaki i produkty pochodne

3 – jaja i produkty pochodne

4 – ryby i produkty pochodne

5 – orzeszki ziemne (arachidowe)

6 – soja i produkty pochodne

7 – mleko i produkty pochodne

8 – orzechy

9 – seler i produkty pochodne

10 – gorczyca i produkty pochodne

11 – nasiona sezamu i produkty pochodne

12 – dwutlenek siarki

13 – łubin

14 – mięczaki

 

   * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa; mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są między innymi następujące przyprawy i zioła: pieprz ziołowy, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, kurkuma, papryka słodka i ostra, lubczyk, jałowiec, melisa, mięta, cynamon, sól morska i jodowana.