Zakończenie projektu kulinarnego w SÓWKACH
W b. r. szk. Sówki realizowały projekt edukacyjny „Gotuję i wiem, co jem” w formie warsztatów kulinarnych. Cele projektu było:
- kształtowanie u dzieci świadomości zdrowego żywienia.
- rozwijanie umiejętności kulinarnych dzieci.
- kształtowanie pozytywnych postaw wobec jedzenia.
W okresie od września 2023r. do kwietnia 2024 r. odbyło się 10 spotkań warsztatowych, na których dzieci zapoznały się z piramidą żywieniową, zasadami przygotowywania produktów do pracy. Wg specjalnie przygotowanych przepisów obrazkowych dzieci piekły ciasto śliwkowe, naleśniki, gofry, muffinki, pizzę, pierniki i babkę wielkanocną.
Na zakończenie projektu upiekliśmy ciasto czekoladowo- jabłkowe, którym w „Cukierence u Sówek” częstowaliśmy przedszkolaków i ich rodziców z innych grup.
Każda Sówka otrzymała Certyfikat ukończenia warsztatów i prezent w postaci przepisów wykorzystywanych na zajęciach i drewnianej łyżki.
W holu przedszkola można obejrzeć fotorelację z przebiegu naszych warsztatów.
Ewa Bąk, Anna Kolp, Gabriela Drop i Barbara Busko