I warsztaty kulinarne u Sówek-ciasto śliwkowe
„Najłatwiejsze ciasto w świecie, nic a nic się go nie gniecie…..”
W tym roku szkolnym nasza grupa realizuje projekt edukacyjny „Gotuję i wiem, co jem”. M. in. chcemy poprzez niego zaznajomić dzieci z jak największą ilością smaków, podawać owoce i warzywa w różnych atrakcyjnych formach, a także zachęcać je do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. Koniec lata to czas wyjątkowy. Właśnie wtedy najwięcej jest dojrzałych, pachnących i kolorowych warzyw i owoców. Wśród tych ostatnich królują śliwki – smaczny zwiastun jesieni. Śliwki od wieków znane są jako remedium na leniwe jelita, słabe kości i skołatane nerwy, pełno jest w nich witamin, m.in. A, C, E, B6 oraz K, a także żelaza, wapnia i fosforu. Mają mało kalorii.
Co można z nich zrobić? Upiec placek ze śliwkami, co właśnie uczyniły Sówki. Pracując w grupach, przygotowały wg instrukcji składniki, wymieszały je, z pomocą pań przełożyły do foremek i poukładały na wierzchu połówki śliwek. Po upieczeniu każdy przedszkolak zabrał pięknie zapakowany jogurtowy placek ze śliwkami do domu.
Wychowawczynie grupy Ewa Bąk i Anna Kolp