Zakończenie projektu kulinarnego w SÓWKACH

Opublikowane przez przedszkole2 w dniu

W b. r. szk. Sówki realizowały projekt edukacyjny „Gotuję i wiem, co jem” w formie warsztatów kulinarnych. Cele projektu było:

  • kształtowanie u dzieci świadomości zdrowego żywienia.
  • rozwijanie umiejętności kulinarnych dzieci.
  • kształtowanie pozytywnych postaw wobec jedzenia.

W okresie od września 2023r. do kwietnia 2024 r.  odbyło się 10 spotkań warsztatowych, na których dzieci zapoznały się z piramidą żywieniową, zasadami przygotowywania produktów do pracy. Wg specjalnie przygotowanych przepisów obrazkowych dzieci piekły ciasto śliwkowe, naleśniki, gofry, muffinki, pizzę, pierniki i babkę wielkanocną.
Na zakończenie projektu upiekliśmy ciasto czekoladowo- jabłkowe, którym w „Cukierence u Sówek” częstowaliśmy przedszkolaków i ich rodziców z innych grup.
Każda Sówka otrzymała Certyfikat ukończenia warsztatów i prezent w postaci przepisów wykorzystywanych na zajęciach i drewnianej łyżki.
W holu przedszkola można obejrzeć fotorelację z przebiegu naszych warsztatów.

Ewa Bąk, Anna Kolp, Gabriela Drop i Barbara Busko

Przejdź do treści Przejdź do menu